Noord Hollands Dagblad

9-12-2011
 

Wandelen in de Volgermeer. Zwanen die verkeren boven 't gif (ca. 7 km)

Wereldberoemd is de Volgermeer. Maar niet om zijn natuurschoon. Het is het gif van Philips Duphar dat van het rustieke poldertje tussen Amsterdam en Broek in Waterland de smerigste plek van Nederland maakte. Maar na vele jaren is de voormalige vuilnisbelt en stortplaats voor chemisch afval weer toegankelijk. Het gif is afgedekt met lagen plastic en (schone) grond. Op de vaten met dioxine is het nu heerlijk wandelen, fietsen en paardrijden.

Hoewel de gedachte aan alles wat zich minstens anderhalve meter lager in het veen bevindt je toch een lichte rilling over de rug geeft. In de mist is het boomloze gebied vol dijkjes en meertjes (sawa’s) een beetje spookachtig. Tegelijkertijd zorgen de laaghangende wolken ook voor een intiem sfeertje. En één ding is zeker: een vergelijkbaar landschap tref je nergens aan.

Minpuntje is dat parkeren bij de Volgermeer bijna onmogelijk is. Maar voor een echte wandelaar is dat geen probleem. Het mooie Broek in Waterland ligt immers op steenworp afstand. We parkeren op het grote parkeerterrein aan het Nieuwland en lopen via Grutterspad en Havenrak/Dorpsstraat richting de drukke provinciale weg. Die steken we over via het tunneltje en gaan via de ophaalbrug rechtdoor het Zuideinde in. Daarna volgen we de ANWB-bordjes voor fietsers richting Zunderdorp over de Wagengouw naar de Galggouw waar de entree van de Volgermeer is. Voor de liefhebbers van oude Hollandse houtbouw is alleen dit stukje al de moeite van het komen waard. En een extra rondje Broek bij terugkeer op het parkeerterrein is zeker een optie. Niet voor niets wordt Broek in Waterland tot de mooiste dorpen van Nederland gerekend.

In de Volgermeer kunt u alle kanten op. Buitenom via de dijk is een optie, maar u kunt ook gewoon (wel stevige schoenen aantrekken) door het gras over de dijkjes tussen de vennetjes en sawa’s lopen. Handig is om van de website een plattegrond te printen.

De polder zelf is met al zijn meertjes (studenten van de universiteiten van Amsterdam, Utrecht en Nijmegen doen er onderzoek naar de aangroei van veen) een ideale plek voor watervogels. Overal kun je genieten van de serene romantiek van zwanen die er verkeren. In het ondiepe uiteraard ook veel eenden die over het water lopen als zonen van een nieuwe god.

Voor vogels die graag wat hoger verblijven is het gebied minder geschikt. Ieder wilgje dat de kop opsteekt wordt genadeloos gemaaid. ,,We willen geen bomen. Vanwege de natuurhistorie horen ze hier niet thuis, maar ook omdat de wortels het plastic op het gif kunnen aantasten’’, aldus Kees Loogman, die toezicht houdt op het beheer. Konijnen zijn er wel. En een enkele vos. ,,Maar die zie ik niet meer. Omgelegd door de jagers vermoed ik.’’

Richard Walraven
Lengte:
circa 7 kilometer, maar eenvoudig uit te breiden.
Horeca: in Broek in Waterland zijn diverse horecagelegenheden, onder meer pannenkoekenrestaurant De Witte Swaen en eetcafé De Drie Noten.
Honden: Nu nog toegestaan aan de lijn. Mogelijk volgt binnenkort een verbod in bepaalde delen van de Volgermeer.
Openbaar vervoer: Buslijn 103 vanaf Purmerend, 110/118 vanuit Edam, 114 vanuit Hoorn, 111/115 vanuit Monnickendam en 110/111/114/115/118 vanaf Amsterdam CS.
Website: www.volgermeer.nl

Wandelen in de Volgermeer(kaart)