Proef de natuur op de Volgermeerpolder

8-6-2016

Proef de natuur op de Volgermeerpolder

Zaterdag 18 juni wordt er een klein evenement georganiseerd op het natuurgebied, de Volgermeerpolder. Er zullen kleine hapjes worden gemaakt van eetbare wilde planten die te vinden zijn in het wild op de Volgermeerpolder. De bedoeling van dit evenement is dat bezoekers de natuur kunnen proeven en beoordelen wat hij of zij van deze hapjes vindt. Tussen 14 uur en 16 uur zullen er bij de keet, Broekergouw 22, hapjes worden bereid om te proeven.

            De belangrijkste eetbare wilde plant op deze dag is de Grote Lisdodde (Typha latifolia), ook wel rietsigaar genoemd. Deze plant groeit volop op de Volgermeer in en om alle waterplassen. Het gaat er hoofdzakelijk om of de Grote Lisdodde lekker wordt gevonden om te eten als groente. Op het evenement zal ook Goof Buijs, bestuurslid van het burgercomité van de Volgermeerpolder, aanwezig zijn om wat te vertellen over de geschiedenis van dit natuurgebied. De heer Buijs heeft onder andere het boek Gifpolder Volgermeer, van veen tot veen geschreven.

            Een stagiair van de gemeente Amsterdam van de afdeling ruimte en duurzaamheid organiseert het evenement. De stagiair, Mark van den Brom, studeert groene stedelijke ontwikkeling aan de CAH Vilentum in Almere. De stagiair moet onderzoeken welke functie de Grote Lisdodde op de Volgermeerpolder kan vervullen als gewas. Zou deze plant uiteindelijk bij de mensen thuis in de keuken bereidt kunnen worden als groente of zal het als siergewas geoogst kunnen worden?