Broedseizoen vanaf 15 maart: honden aan de lijn

12-3-2024

Het is weer broedseizoen voor veel vogels. Broedende vogels houden van rust. Bij verstoring bestaat de kans dat het broedsel mislukt. Vogels zijn bang van honden en daarom gelden er in de Volgermeer enkele regels om vogels te beschermen.

De Volgermeer heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot belangrijk gebied voor veel vogels. In de Volgermeer zijn maar liefst 101 soorten vogels gesignaleerd waaronder soorten waar het slecht mee gaat of die vrij zeldzaam zijn. Zoals grutto’s, tureluurs, kieviten, veldleeuweriken, baardmannetjes en karekieten.

Beperkingen loslopende honden

Om de broedende vogels te beschermen, zijn er in de Volgermee een aantal regels voor eigenaren met honden:

  • Honden moeten altijd zijn aangelijnd, behalve in het aangewezen en omheinde losloopgebied aan de westrand bij de bomensingel.
  • In het broedseizoen tussen 15 maart en 15 juli is het gebied ten oosten van de centrale watergang helemaal verboden voor honden.

Kleine of oude honden

De beperkingen zijn belangrijk. Vogels zien ook kleine of oude honden als roofdieren. Dat betekent dat ze vluchten of de honden proberen weg te jagen. Het legsel koelt dan af waardoor de eieren niet uitkomen. En als de eieren al zijn uitgekomen, veroorzaken honden stress waardoor de ouders minder toekomen aan het verzorgen van het broedsel.

Losloopgebieden

Amsterdam vindt het ook belangrijk dat er plekken zijn waar honden vrij kunnen rondrennen. Daarom zijn er flink wat officiële losloopgebieden aangewezen, waaronder ook een omheinde plek in de Volgermeer.