Zeer zeldzame kranswier aangetroffen op de Volgermeerpolder!

29-6-2020

 Weer een zeldzame kranswier aangetroffen op de Volgermeerpolder!

26 juni 2020, P.J. Westendorp

 

Afgelopen mei is wederom een zeer zeldzame kranswiersoort op de Volgermeerpolder aangetroffen. De vondst van ‘gebogen kransblad’ (Chara connivens) werd gedaan door John Bruinsma en bevestigd door Ron Mes. In augustus 2019 werd tijdens de jaarlijkse inventarisatie van waterplanten, al het zeer zeldzame brakwater kransblad (Chara canescens) aangetroffen. Beide soorten kranswieren worden meestal onder licht of zwak brakke omstandigheden gevonden. Hoewel de Volgermeerpolder vooral door neerslag en dus zoet water gevoed wordt, worden in de verschillende sawa’s regelmatig wat hogere zoutconcentraties gemeten. De belangrijkste oorzaak hiervoor bevindt zich in de waterbodem. 

Op de Volgermeerpolder is veel grond met een mariene oorsprong verwerkt. Dit is soms ook duidelijk  zichtbaar door de schelpenresten. Ook andere planten die vaak onder meer zoute of brakke omstandigheden worden gevonden zijn op de Volgermeerpolder aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan zulte (zeeaster), zeebies (heen) en goudknopje. 

De waterkwaliteit in de verschillende sawa’s en watergangen van de Volgermeerpolder is heel goed, zeker in vergelijking met de wateren in de directe omgeving. Al tijdens de uitvoering van de sanering kwamen de eerste kranswieren tot ontwikkeling en later ook andere soorten waterplanten. Vaak is er sprake van kraakhelder water waarin niet alleen veel waterplanten voorkomen, maar ook verschillende vissoorten en tal van andere waterdieren (macrofauna). Op de Volgermeerpolder worden zeker in deze tijd van het jaar heel veel libellen waargenomen. Deze maken hun levenscycus voor een belangrijk deel door in of rondom (schoon) water. Bezoek je de Volgermeerpolder, neem dan ook de tijd om op een rustig plekje in het water te turen, er gaat een wereld voor je open!